Sírt

Sírt. Hideg októberi éjszaka volt, s a hegyek között soká esett az eső, ahogy a reggeli köd szertefoszlott, máris megnyílottak az ég csatornái. Ő erre már nem emlékezett. Nem vette észre az előtte elhaladó embereket sem.
Sírt. Hajlott háttal ült a padkán, könyökét térdén nyugtatva, arcát két tenyerébe temetve.
Könnyezett. Nem jajveszékelt, nem hüppögött hangosan, némán, befelé sírt. De testtartása nem hagyott kétséget efelől, s nem az sem, hogy olykor hirtelen levegőt vett, és felsőteste kissé megemelkedett.
Sírt. Már vagy negyvenen mentek arra, de egyik sem lépett oda hozzá, hogy felajánlja segítségét.
Az emberek félnek megszólítani egy idegent, akiből kifele áll a bánat. De irányába húzza őket a lelkük. Mindegy. Otthagyják. És az idegen ilyenkor lehet a legegyszerűbben, eszköztelen módon testvérré.
Az ő világa egyre feketült. Immár szándékkal fölidézett minden apró bántást, sérelmet, sikertelenséget, a fájdalmat hatalmassá tette, lecsuklott róla az ember azon jellemzője, mely majdnem állandó: a kicsinység.
Sírt. Aztán valami arra késztette, hogy fölnézzen. Ott állt egy fiú. Sötéten és mozdulatlanul, egy szempár egyszeri csillanásával, mikor tekintetük találkozott.
- Sírj. Most ködökbe, esőkbe, hideg szelekbe bújt a világ. Tudják a lehullott levelek, hová kerülnek? Tudják a házakban alvók, hogy a halál már nem olyan türelmes? És az élők nem emlékeznek, és az élők elvesztik színeiket. Sírj. Csöndünkkel vajúdnak a csillagok. Ma valakit a vonat elé löktek. Fuldokolnak a folyók. S most tudod, ki volt, mekkora űrt töltött be, hány pillanattal dobogtatta tovább a szíved – ő, akit elveszítettél. És mostantól éltető leszel, nem csupán élő. A szót: »köszönöm« ahányszor hallod, annyiszor riad vissza a halál, aki már ott van az érintésekben és a csókokban is, mert nem dicsérik a napfényt és nem mennek ki a rétre az emberek.
A fiú elindult. A lány tűnődött egy darabig, aztán fölpattant, és utána kiáltott:
- Várj! Hisz azt sem tudom, hogy hívnak!
- A nevem Szeretet – mondta, aztán elnyelte az éjszaka.

***

És a lány szeretett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jenokovetei.blog.hu/api/trackback/id/tr344506384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joepapes · http://joebacsi.blogol.hu/read 2012.05.14. 21:19:11

Elnyerte tetszésemet a Jenő követei irodalmi blog, versei és novellái nagyszerűek. A szerzők egyéniségek, akiknek további szép sikereket kívánok!
Amennyiben lehet róla szó, egy-egy verset, vagy novellát szeretnék elvinni néhanapján a blogomba.
A Sírt című novella lenne az első amit megosztanék olvasóim között a:

joebacsi.blogol.hu/read

blogomon. Köszönöm.

sumegitamas 2012.05.15. 07:02:46

@Joepapes: Én természetesen beleegyezem, és úgy gondolom, így vannak vele a többiek is.
süti beállítások módosítása